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  November 1, 1979

Interpretation of Para. 195.230(a)(2);
Letter Response to C. R. Brashears,
October 24, 1979, DMT-32; To File DMT-32

W. A. Gloe, DMT-32

Cesar DeLeon, Frank Fulton, Lucian Furrow, Mel Judah, and Lloyd
Ulrich

1.  We have an indication that there may not be universal
agreement with regard to whether or not Para. 195.230(a)(2) would
allow local weld repair during the welding operation without
identifying the weld as then "previously repaired" to avoid the
prohibition against further repair.

2.  The case in point is the answer to C. R. Brashear's [sic]
Question 2.B.; both question and answer set out below as given:

"B.  Is it considered a repair if a welder repairs his weld
during the process of making the weld?

"Ex.:  A welder has completed the stringer bead and hot
pass (Ref:  Attachment A) and is aware of incomplete fusion
between stringer bead and hot pass.  The welder either
grinds out the hot pass and rewelds it from the outside or
grinds out the stringer bead and rewelds it from the inside.
 The welder now completes the weld and the x-ray reveals
lack of fusion in the same area, can this weld be repaired a
second time?

"Answer:

"B.  It is not considered a repair within the meaning of ?195.230
if a welder takes corrective action during the original welding
operation to assure acceptability of his weld.  However, the
requirements for ?195.214(b) should be considered in this regard
to assure that there is no departure from the written welding
procedure in the welder's corrective action and that "sound,
ductile welds" and thus produced.  In the case that x-ray reveals
lack of fusion in the same area, the weld may be repaired as a
first repair, since the use of the term 'repair' in the
regulations means repair of the completed weld, not corrective
actions taken in the original welding operation."

3.  One understanding is that our answer would be more clear and
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consistent if we had specified that the welder may make such an
in-process repair as described if the weld has not yet cooled. 
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In this way, it is felt that we would be consistent with later
prohibition of second repair to a weld segment on the basis of
adverse effects due to double reheating of the heat affected zone
of the weld.

4.  One reason for expressing the answer to Question 2.B. in the
manner selected is to recognize that it is not possible to avoid
cooling of a weld bead other than by following with another weld
bead or applying heat by some means.  In the situation described,
the stringer bead and the hot pass would have undoubtedly cooled,
making it necessary to accept this condition as a definitive part
of the question.

5.  Further, since cooling of a weld may mean different things to
different people, it would be necessary to specify a limiting
condition, i.e., a specific temperature, or "hot to the touch,"
"warm to the touch," etc.  Since weld cooling rate is an
essential factor in weld quality, it is included in the welding
procedure, and almost singly mandates the use of a qualified
welding procedure.  Therefore, the answer to the question
rightfully refers to Para. 195.214(b) and specifies that there
may be no departure from the written welding procedure.

6.  Another view is that the reheating of a weld bead during
repair by the welder as described has the same effect as
reheating in the repair of a completed weld.  This view
approaches the essential dividing line in the interpretation as
given, although from the opposite point.  The answer given is
phrased "within the meaning of ?195.230," which section discusses
repair of defects in completed welds.  Therefore, though the view
may or may not be correct, the regulations do not prescribe
conditions for partially completed welds other than by referring
to written welding procedures, and the answer aptly describes
this fact.  The answer otherwise would appear to assume
requirements that do not exist.

7.  If the intent of the regulations were to include single bead
repair during the welding operation with repair of the completed
weld under Para. 195.230(a)(2), it would appear that the control
of Section 195.228 would have to be extended to in-process
aspects of welding, and the reference to Section 6.0 of API
Standard 1104 would have to be qualified or removed.  If
acceptability of a weld were to be determined at any time before
completion, the only disposition that could be made in accordance
with Section 6.0 would be to reject the weld.
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8.  Based on the above, it is concluded that the interpretation
given is applicable, notwithstanding the fact that in extreme
situations a technical conflict may be posed.  It is also
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considered that the interpretation is consistent with both safety
and industry standards to the maximum extent possible.

9.  Therefore, unless there is other information which should be
considered, it is felt that the interpretation should stand
as-is.

  W.A. Gloe

Note: This part of the interpretation will be reviewed with
Dick Gwinn on 11/2 and his comments will be attached as
a part of the record.


